NA ŠTA MORATE DA OBRATITE PAŽNJU KADA KUPUJETE STAN

09. Mar 2024

Ukoliko niste građevinski inženjer ili arhitekta, teško možete da procenite i da li je i koliko kvalitetno izgrađen stan koji želite da kupite, a to je ipak najbitnije. Zato smo za Vas pripremili niz praktičnih saveta na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine stana.

Suština je da stan koji kupujete bude komforan i funkcionalan. Postoje različite vrste komfora u stanovanju, ali presudni su toplotni komfor (leti da ne bude vrućina u prostoru, a zimi da ne bude hladno, da ne duva promaja), osvetljenost prostorija (da li ima dovoljno sunca, da li ima dovoljno površina u staklu) i ventilacija (da li kuhinja, kupatilo, ostava imaju prirodnu ventilaciju preko prozora ili ako nemaju, da li imaju dobre ventilacione kanale).

Prvo obratite pažnju na funkcionalnu organizaciju samih prostorija u stanu (raspored prostorija jednih u odnosu na druge, mogućnost da se pregrade, odnosno reorganizuju, ako bude kasnije potrebe i slično). Deblji zidovi, mnoštvo hodnika i nelogičnosti u organizovanju prostora, sobe previše uske a dugačke, a samo kraćom stranom izlaze na fasadu, i onda se dobija prostor u dubini unutar koji nije prirodno osvetljen uopšte -predstavlja nefunkcionalan stan. Kod funkcionalnih stanova cilj je da iskorišćenost prostora bude što veća, pa se prave bolja rešenja - pa imamo stan npr. od 45 m2 koji ima dnevnu i dve spavaće sobe (u staroj gradnji ima stanova koji imaju preko 55 m2, a imaju veliku dnevnu sobu koja ne može da se pregradi jer je uska a dugačka i samo jednu spavaću sobu).

Drugo što je bitno je orijentacija i to orijentacija stana u odnosu na strane sveta, i orijentacija zgrade u odnosu na ulicu ili druge zgrade. Orijentacija u odnosu na strane sveta, iako deluje naivno, je jako bitna. Naročito kod malih stanova. Kad imate jednosoban stan ili garsonjeru, na prvom spratu recimo, velika je verovatnoća da zbog susednog objekta sunce dolazi samo ujutru dva sata i posle ga nema ceo dan, i onda ako je stan severno orijentisan – stanari su osuđeni da ne vide sunca nikada (a sunce osim što utiče psihološki na raspoloženje, utiče i biološki- ubija bakterije, prirodno osvetljava stan). Sa druge strane, ima stanova koji su samo zapadno orijentisani pa su korisnici u problemu leti – sunce je prejako i pretoplo je celo poslepodne i nema prirodne ventilacije, spuštaju se roletne, klima mora stalno da radi.. Tu je zgodno imati prozor na severu ili istoku – da ulazi svežiji vazduh.

Jugoistok npr. isto ne valja ako je jedino tako orijentisan stan jer u Nišu kad zaduva jak vetar, nema te energetske efikasnosti zgrade koja može da spase stan. Tako da treba gledati da stan bude orijentisan minimum na dve strane sveta, i to po mogućstvu na jugozapad ili na jugoistok.

2024. Sva prava zadržana. CostaProperties
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.